Baghaven

På bare tre dage skulle vi forvandle et stykke bart jord til en baghave i Nybyggerhuset, og da vi ikke har nogen erfaring med at lave have vidste vi, at det ville blive en kæmpe udfordring på så kort tid. Vi vidste faktisk slet ikke hvordan vi skulle gribe det an, men vi vidste, at vi igen ville lave noget der var anderledes og noget man ikke ville støde på hos ret mange andre.

Vi elsker at eksperimentere, at udfordre os selv, at være anderledes. Men vi er måske også lidt hårde ved os selv, for når man er Nybygger, så er alt jo på tid. Vi gik derfor i tænkeboks, og pludselig var den dér: en baghave i bæredygtige materialer med fine loppefund.

Vi er en stor familie med mange børn, og for større familier bliver plads hurtig en udfordring, og man må have frem i borde med tillægsplader for at få kabalen til at gå op. Derfor fik vi ideen med at bygge en terrasse i flytbare moduler. Det vil altså sige, at man altid kan ommøblere vores terrasse alt efter hvilket behov man har, og den kan endda flyttes efter solen hvis man vil.

I haven ønskede vi at skabe flere hyggelige rum, og de skulle alle sammen flettes sammen så der blev skabt hyggekroge hist og her. Det var også vigtigt for os at der i det daglige var et hyggeligt børneområde med lidt græs, hvor børnene kunne ligge og læse en bog eller spille et hyggeligt spil med deres venner.

Vi elsker at lave bål så selvfølgelig skulle der også laves en hyggelig bålplads, så vi kunne sidde og lave snobrød og fortælle røverhistorier til hinanden. Noget andet der også var vigtigt for os var, at vi ville sørge for at få siden af huset med, så den ikke bare kom til at stå tom og kedelig.

 Der var ikke andet at gøre end at gå i gang. Læs mere om projektet herunder, og hvis du har lyst til at høre os fortælle om baghaven finder du en video nederst på siden.

Modulopbygget træterrasse
Baghaven i Gult hus, Nybyggerne 2020

Vores træterrasse byggede vi af paller og pallesider. Til gulvet brugte vi  70 pallesider, og 28 paller til selve fundamentet. Vi byggede disse sammen i forskellige størrelser og monterede derefter pallesiderne, som vi først havde skåret alle jernbeslagende af. 

Herefter begyndte arbejdet med at lave forskellige mønstre på modulerne. Nogle fik sildebensmønstre andre fik alle restskæret fra sildebensmønstret. Det var et kæmpe arbejde. Vi købte en båndpudser og begyndte så ellers at slibe alle modulerne, og det tog virkelig mange timer  – men vi ville jo ikke have at der sad splinter. Til slut fik det hele en gang lak. 

Flere gange i denne proces havde vi lyst til at opgive, og flere gange fortrød vi, at vi ikke bare havde købt helt almindelige og lige terrassebrædder i byggemarkedet. Indtil det færdige resultat stod klart. For hvor var det dog fint og  hyggeligt, og mest af alt, HELT ANDERLEDES.

De rustikke stolper købte vi hos en sød ældre herre. Der skulle naturligvis også graves huller til dem og de skulle støbes så de stod ordentligt fast og kunne holde til lidt af hvert, bl.a. en hængekøje. I stolperne satte vi også et solsejl op, i tilfælde af for meget regn, for meget sol eller hvad det danske vejr nu kan byde på.

 Når man aldrig har lavet have før bliver man overrasket over mængden af regler for fald, sokkel og meget andet. Vi må indrømme at vi tænkte at der da bare lige skulle køres lidt muld på og dernæst rullegræs, men næ nej da.

Først og fremmest skulle der flyttes  (meget!)  sand for at få den rigtige hældning. Det er bare ikke nemt, når man har glemt at købe trillebør, spade og skovl. Men vi var jo nødt til at klø på, og alle andre brugte deres så der var ingen mulighed for at låne.

Træterrasse bygget af paller
Paller lagt i mønster til træterrasse
Træterrasse i Nybygger-baghaven
Baghave i Nybyggerne 2020
Nybyggerne 2020 i Silkeborg

Flis og rullegræs

I et af havens rum valgte vi at anlægge en bålplads og udekøkken, og her bestilte vi træflis der skulle fungere som underlag.

Da vi ikke havde fået købt trillebør, skovl og spade blev det hurtigt et stort projekt at få lagt flis. Men der var ikke andet at gøre, end  at hægte traileren af bilen, skubbe den over til træflisbunken og bruge de bare hænder til at fylde traileren op. Når den var fyldt godt op kunne vi skubbe den tilbage til baghaven og skrabe træflisen ud.

Da alt træflisen var fordelt begyndte nogle af de andre Nybygger-par at gå i seng, og herefter fik vi lov til at låne trillebør, skovl og spade af dem, og så gik minigraveren Malene ellers i gang.

Malene skovlede alt sandet væk fra baghaven, kørte alt jorden fra forhaven om i baghaven og til sidst sluttede hun af med at lægge alt rullegræsset. Hun var simpelthen for vild og bevarede det høje humør på trods af at det var så tungt arbejde. Hun brokkede sig ikke en eneste gang, på trods af at blodet løb ned af armene fra at slæbe rulle efter rulle med tungt græs.

Jeg, Christian, må indrømme at jeg godt nok havde lidt dårlig samvittighed, men jeg havde travlt med terrassemodulerne og flere gange forsikrede Malene mig om, at jeg ikke skulle have dårlig samvittighed, for det var jo en fælles drøm.

Bålplads og udekøkken

Til vores udekøkken og bålplads endte vi med at vende tilbage til den søde ældre herre vi købte stolper af, for at købe høje træstubbe.

Her købte vi også en utrolig flot træstub med små huller i som vi plantede blomster i, og ej hvor var det altså bare hyggeligt.

Det lille udekøkken byggede vi ude af de høje træstubbe der blev gravet ned og støbt omkring, og så sluttede vi af med at lægge en flot egetræsplanke, hvor vi placerede et gammelt blåt retroblus til gas, så man kunne lave lidt mad.

Vi byggede en hyggelig trækasse under egetræsplanken så gassen stod pænt og blev gemt væk. Så var der også mulighed for lidt afsætning til mad eller kolde drikkevarer.

Dette rum i haven blev utrolig naturligt, og man følte faktisk at man sad langt inde i en skov, væk fra huset.

Gult hus' baghave i Nybyggerne 2020
Udendørs køkken med gasblus
Udekøkken med gasblus
Træstub som blomsterholder
Hængebænk på mur i Nybyggerne 2020

Voksenzonen

På siden af huset byggede vi en vægmonteret bænk som man kunne slå op efter behov – det var nok lidt voksenzonen for os. Et sted hvor man kunne sidde i skyggen og fordybe sig i sine tanker.

Til bænken brugte vi en egetræsplanke monteret med beslag til at hæfte kæder i. Det gav et utrolig råt og cool look til træet. Vi havde fortsat med at lægge træflis denne vej rundt om huset, men vi lagde samtidig nogle “træstubbe” skåret i skiver ned i flisen som blev fastmonteret med pløkker. På denne måde kunne man gå tørskoet rundt om huset, i tilfælde af dårligt vejr.

På væggen blev der også plads til at montere et lille fuglehus og et insekthotel, så vi fik også tænkt lidt på dyrene. Der blev også plantet lidt blomster, så der kom lidt mere hyggelig stemning deromme.

Hør Christian og Malene fortælle om baghaven

Før vi skulle over i Nybyggerhuset havde vi fået at vide, at vi skulle tage en personlig ting med hjemmefra. Vores personlige ting bliver ikke vist i tv, men vi havde taget en gammel farverig retromadras med til baghaveprogrammet. Den bringer så mange positive minder frem i os og den er ofte med når vi er i naturen.

Historien bag retromadrassen går tilbage til 2010 hvor vi i ét år boede i en autocamper og den kom med på rejsen. På trods af året i autocamperen som udgangspunkt ikke var bundet af eventyrlyst men tvang, blev det den mest positive oplevelse i vores liv.

Vi lærte så meget det år og fik nogle skønne oplevelser sammen. Vores liv ændrede sig fra at være noget negativt til noget meget smukt og positivt. Vi begyndte at se tingene på en hel anden måde end vi havde gjort før, og fandt ud af hvad der var vigtigt og hvad der egentlig var knap så vigtigt. 

Alt det nærvær og kvalitetstid vi fik med vores børn var fantastisk. Pludselig følte vi at vi kunne rumme flere ting end før, og vi lærte mange nye mennesker at kende, som også lærte os nye ting.

At bo i en autocamper er ikke ren idyl, og mange ting er måske knap så sjove. F.eks. hvis det stormer, sneer, regner, kører fast eller hvis man ganske enkelt bare har brug for noget alenetid.  

Men madrassen var en del af rejsen, på godt og ondt, og har været en del af vores liv lige siden og har fået så mange historier. Når den ikke er med på tur ligger den i vores have når solen skinner, og i vintermånederne kommer den med ind i varmen og bliver lagt foran tvét når familien er samlet.