Forhaven

Så nåede vi til forhaven som vi havde vi 4 dage til at lave, og her blev det ENDELIG en sejr til gult hus. Vi ville give et andet bud på en have end hvad vi gjorde i vores baghaveVi er egentlig ikke låst fast på en bestemt stilart, vi har mange stilarter og synes at det er super sjovt at kombinere forskellige slags.

For os skal vores hjem, være et hjem hvor vi kan være som familie. Et hjem hvor der er plads til sjov, leg og afslapning. Vi har haft mange hjem hvor linjerne måske i virkligheden har været meget rene og det kan vi også godt lide, det vi så ikke så godt kan lide er hvis det roder – og der skal ikke meget til at rode et hjem med for lige linjer. Det har vi prøvet, og nu er vi kommet dertil hvor vi bare vil prøve at have et hjem hvor det er ok at der står et glas på bordet, hvor det er ok at bogen ligger på sofabordet imens man er i gang med at læse den, uden at den skal stilles op på hylden fordi at det roder. Hvor det er ok at tæppet ikke er lagt sammen i sofaen hele tiden uden at det ses som rod. Det føler vi virkelig at vi er kommet i mål med i vores Nybyggerhus, og det var det der var vores mål fra starten.

Nå men videre til forhaven, det var jo den vi skulle ud og grave i.

Vi ville lave en rigtig familien Danmark have, da vi jo selv er et godt bud på en rigtig familien Danmark, så det er positivt ment når vi siger det.

Vi elsker frisk frugt og grøntsager og indtager mange kg af det hver uge. Derfor ville der ikke være noget mere skønt for os end selv at kunne gå ud at tage frugt og grønt fra vores egen have i beste “fra jord til bord”-stil.

Malene er i den grad vokset op på landet, og hun har altid elsket at gå på rov i naboernes haver og i æbleplantagen som lå 1 km væk fra hvor hun voksede op. Malene har et godt minde fra barndommen, hvor hun sammen med sin bror kravlede rundt i naboernes haver og fyldte maverne med frisk frugt imens de grinte og havde det sjovt sammen.

Disse minder vil vi gerne bevare og holde i live, og ikke mindst give videre til vores børn, samtidig med de lærer hvor maden kommer fra og at gå op i en have, så de forhåbentlig kan tage det med sig og give videre til deres børn.

Vi kan også godt lide tanken om og følelsen af, at det vi spiser og giver vores børn er fri for sprøjtemidler. Derfor valgte vi i vores Nybyggerhus at lave en spiselig have, uden selv at have haft en have som voksen og som forældre, så nu måtte det være på tide. Se hvordan vores spiselige forhave endte med at se ud herunder.

Den spiselige forhave
Nybyggerne 2020 forhave

På terrassen valgte vi at bygge en kæmpe pergola for at give en masse hygge, hvilket også gav mulighed for at overdække den på et senere tidspunkt. Vi var i tvivl om vi skulle gøre det allerede da vi byggede den, men besluttede at lade være. Men nu bor vi jo i Danmark, og vi ved alle at en dansk sommer kan byde på lidt af hvert, så hvis vi vinder huset er det noget vi godt kunne finde på.

Alle vores havemøbler valgte vi at bygge selv, lige fra loungesofa, til sofabord og bænke. Dem blev vi simpelthen bare så glade for, de var virkelig også gode i brug. Til terrassen købte vi også en lille hyggelig "ovn". Med den vil vi kunne sidde de kolde sommeraftener og få varmen, og børnene fandt også ret hurtigt ud af, at vi kunne lave skumfiduser over ilden.

Vi brugte alle vores planter og buske til at afgrænse haven, dels for at give noget hygge og dels for på sigt at kunne få lidt privatliv når man sad i forhaven og skulle nyde en smuk solnedgang. Vi lagde en masse rullegræs så der også var grønne farver at kigge på. Oppe ved huset valgte vi at lave en fliseterrasse fordi der i forvejen lå fliser, så det koncept valgte vi at køre videre og eftersom vi aldrig havde  lagt fliser før, kunne vi udfordre os selv lidt med det.

Der blev også plads til en sansegynge, særligt tiltænkt Coco som elsker at ligge og slappe af. På siden af huset valgte vi at bygge et barbord ud af egetræsplanker, og “stolene” var høje træstubbe hvor man kunne sidde og få en kold sammen med de nye naboer.

På den måde fik vi bundet baghaven og forhaven sammen uden at have en “død” side langs husets gavl, og vi elsker at udnytte hver en krog, for intet skal gå til spilde.

Vores lille “skur” valgte vi at lave til et ekstra lille viktualierum, så når vi havde høstet frugt og grønt og ikke kunne spise det hele kunne det blive opbevaret derude. Vi lavede også en masse hylder, så det var muligt at lægge vores havehynder derude, og dermed spare opbevaringsplads indendørs.

Viktualierummet blev malet i en karrygul farve, da vi syntes at den stod godt til alle de grøntsager rummet skulle indeholde. Så et simpel men funktionelt rum, i en forhave vi endte med at elske nok så meget!

Nybyggerne 2020 forhave
Viktualierum i Nybyggerne 2020
Nybyggerne 2020 forhave
Nybyggerne 2020 forhave
Nybyggerne 2020 forhave før
Nybyggerne 2020 forhave efter
Nybyggerne 2020 forhave
Nybyggerne 2020 forhave
Nybyggerne 2020 forhave
Nybyggerne 2020 forhave

Hør Christian og Malene fortælle om forhaven