Køkken

Det næste rum der skulle laves i Nybyggerhuset var køkkenet, og det havde vi 6 dage til.

I år var det Nettoline fra Silkeborg der var køkkensponsor, og for os var det utrolig vigtigt at have fokus på at skabe et unikt og personligt køkken, uanset hvor det kom fra. Men hvordan skal et køkken bygges op for at udnytte rummet så meget som muligt, samtidig med at det skal være smukt og specielt?

For os ligger en stor del af det svar i genbrug.

Hvis man går med tanker eller drømme om at udskifte køkken kan man overveje, om der kan leges med lidt maling og tapet fremfor at købe nyt, og er man villig til det er der rigtig mange penge at spare.  Der kan også spares mange penge ved at være kreativ med genbrugsmaterialer – og her kan man nemt skabe følelsen af et nyt køkken, på en økonomisk og miljømæssig hensynsmæssig måde. 

Vi er blevet SÅ glad for køkkenet som du kan se billeder af herunder. Det blev både personligt og helt unikt – præcis som vi havde ønsket.

Elementer i køkkenet
Blåt køkken i Nybyggerne 2020

I Nybygger-køkkenet valgte vi at vores kogeø skulle stå skråt for at få så meget ud af rummet som muligt, og for at få brudt de firkantede rammer. Selve rummets loft er skråt, og derfor tænkte vi det kunne være sjovt hvis også køkkenet var skråt. Ved at gøre dette fik vi skabt en god arbejdsstation hvor man både kan stå og bruge kogeøen og alt bordpladsen bagved, uden at man støder ind i hinanden.

Vi kan godt som familie lide at være i køkkenet samtidig, så den løsning var for os perfekt. Det er også rart at man kan lave mad og have gæster på besøg samtidig, uden at miste øjenkontakt. Det synes vi er en lækker detalje.

Alt der hedder overskabe blev droppet. Det synes vi godt kan være en god støvfanger og det bliver typisk også altid så klistret deroppe med alt den mados, og nu er Malene jo heller ikke så høj, så hun skal altid have en skammel for at komme derop. Det gav også et utroligt let udtryk i hele køkkenet uden overskabe.

I stedet for overskabe fandt vi et gammelt biologiskab fra Den Blå Avis som vi gav lidt spartel og maling, så havde vi ekstra opbevaringsplads og Malene kunne nå alt. Der var også god plads på den væg så det gav god mening med at have skab her.

Vi valgte nogle flotte messinggreb som vi fandt hos Nettoline i Silkeborg, som stod utrolig smukt til den mørkeblå farve. Vores armatur var også i messing, vasken var sort og så endte vi med at købe en Cooker. Vi har altid joket lidt med Cooker, men det er jo verdens bedste løsning. Vi har ikke cooker her på Møn, og vi savner den allerede! 

Vores omtalte emhætte var designet til at kunne hænge helt op under loftet og stadigvæk kunne suge mados – og det kunne vi lide. Den var tung og vi ville have den helt op under loftet så den ikke blev dominerende, som hvis den skulle have hængt over komfuret. 

Det lykkedes os at få den op at hænge, men det var også den største udfordring i hele køkkenet, som vi dog klarede uden at skære nogle hjørner af. Vi kan generelt ikke lide emhætters udtryk, men vi blev selv tilfredse med udtrykket og kom næsten til at holde af den.

Materialerne vi brugte til emhætten var MDF-plader i tykkelsen 16 mm. Alle samlinger blev spartlet og slebet godt, og så malede vi den lysblå så den ikke blev for tung i udtrykket.

Vores køleskab
blev cremefarvet og fritstående, og vi valgte dette for at give det lidt ekstra charme og blødgøre udtrykket en smule. Køkkenet blev også beriget med en rå lampe der bestod i et gammelt lysstofrør fra en industrihal, med et varmt hvidt lys som vi gang i en wire fra loftet.

Vi valgte at skifte gulv
 da der var udsolgt af det Forbogulv vi havde brugt i de tidligere rum. Det blev i stedet til et egetræsgulv som faktisk blev utrolig hyggeligt, og samtidig gav noget varme til rummet.

Blåt køkken i Nybyggerne 2020
Køkkeninspiration i Nybyggerne 2020
Bordplade af teaktræ i Nybyggerne 2020
Biologiskab til køkken i Nybyggerne 2020
Maling og tapet til blåt køkken i Nybyggerne 2020

Maling og tapet

Vi startede med et helt sort køkken men endte med et mørkeblåt, og alle køkkenlåger 
blev tapetseret med "Le Corbusier - Dots, Blue", som bl.a. kan købes i Tapetforum.

Lyseblåt tapet: Le Corbusier - Dots; Favekode: 31015
Mørkeblåt tapet: Le Corbusier - Dots; Favekode: 31012

Vi valgte at benytte tapet fordi der var så spændende et spil i det som komplementerede både håndtag, armatur og cooker. I det lyseblå tapet er der prikker med messingfarve, og det enormt meget varme til en lyseblå som traditionelt set er en lidt kold farve.

Det der ikke fik tapet malede vi blåt. Vi brugte de følgende blå farver: Mørkeblå: HAVDYP 4327, lyseblå: SPA 4165, begge fra Jotun LADY Balance.

Bagvæggen i køkkenet malede vi lyseblå, og den nederste del af væggen tapetserede vi i samme lyseblå som vægmalingen.

På den anden væg valgte vi samme slags tapet på den nederste del af væggen, bare i en mørkeblå farve, og den øverste del af væggen malede vi i den samme mørkeblå nuance. Tapetet var her den samme som på køkkenlågerne. Vi satte en tynd liste på væggen hvor overgangen fra maling til tapet. På den mørkeblå væg var der en mørkeblå liste, og på den lysblå væg en lysblå liste.

Listerne til køkkenlågerne blev skåret i smig og malet, og samlet set gav det et utrolig lækkert look.Blåt køkken i Nybyggerne 2020
Blåt køkken i Nybyggerne 2020
Blåt køkken i Nybyggerne 2020

Vi fik en skør men sjov idé til bordpladeløsning. Der er ingen tvivl om at vi er vild med at genbruge ting og spare penge, og vi gik derfor på DBA for at se om man kunne finde noget til bordpladen.

Som nævnt havde vi et ganske stort køkken, og til det skulle der bruges en stor bordplade, hvilket ikke var nemt at finde. Som mange af jer måske allerede ved, laver vi til daglig plankeborde, og netop derfor ville vi ikke vælge den løsning, men i stedet udfordre os selv, samtidig med at vi ville opfinde noget nyt.

Vi faldt over nogle gamle døre af teaktræ og blev enige om, at dem kunne vi lave om til en bordplade. 

Det ville være lidt af et puslespil at få det til at gå op, og hvordan skulle man også samle alle de stykker? Det tog tid og meget tid at få brikkerne til at gå op.

Vi købte 10 døre og brugte 10 døre og det var ikke fordi noget var skåret forkert. Vi samlede “stykkerne” med lister som også blev malet mørkeblå så det gik igen fra køkkenlågerne.

At lave bordpladen på denne måde gav altså noget liv og resultatet blev både ganske unikt og anderledes på en måde vi var helt vilde med. Så kan man diskutere hvor praktisk det er  og så videre, men der er mange måder at løse det på og så er det vanvittig billigt.

Hør Christian og Malene fortælle om køkkenet